duminică, 23 iulie 2017

Pep odmietol, José dal slovo Chelsea. Ako Ferguson vyberal svojho nástupcu

Ferguson viedol Manchester United od jesene 1986 až do leta 2013. Počas angažmán v najslávnejšom anglickom klube získal 38 trofejí, z ktorých trinásť bolo za víťazstvo v Premier League, päťkrát vyhral Anglický pohár a dvakrát Ligu majstrov. Teraz v klube pracuje ako jeden z riaditeľov.

Keď sa v máji 2013 vo svojich jedenasedmdesáti rokoch lúčil, za svojho nástupcu vybral Davida Moyes z Evertonu. Nebola to dobrá voľba, Moyes po zlých výsledkoch skončil už po desiatich mesiacoch. A United prvýkrát po 25 rokoch chýbali v pohárovej Európe.

"Davida sme vybrali preto, že bol v Evertonu vo svojej práci veľmi dôsledný, mal výsledky," napísal Ferguson vo svojej novej knihe. "Bohužiaľ mu to u nás nevyšlo.Som si istý, že sú veci, ktoré b y David urobil inak, ak by k tomu mal príležitosť. "

Ferguson bol kritizovaný, že vybral zlého nástupcu. Teraz vyplynulo, že Moyes bola voľba vlastne z núdze. Bol až šiestym v rade.

"Keď sme začali hľadať môjho nástupcu, vytipovali sme si niekoľko kandidátov, ale tí neboli k dispozícii," líči Ferguson.

"Spýtal som Pepa Guardiolu ešte predtým, ako prijal ponuku z iného klubu, ale on odmietol a potom vzal Bayern, "píše Ferguson.

" Ukázalo sa, že José Mourinho dal svoje slovo Romanovi Abramovičovi, že sa vráti do Chelsea a že Carlo Ancelotti ide namiesto neho do Realu Madrid . Tiež sme vedeli, že Jürgen Klopp je šťastný v Dortmunde a že bude podpisovať nový kontrakt.Medzitým sa Louis Van Gaal zaviazal, že povedie Holandsko na majstrovstvách sveta 2014. "

Z toho vyplýva, že Moyes bol až šiestym v rade…

V ďalších kapitolách Ferguson opisuje, že z mnohých futbalistov, kto ré za dobu v United viedol, boli podľa neho len štyri svetová extratrieda. Eric Cantona, Ryan Giggs, Paul Scholes a Cristiano Ronaldo. "Oni boli rozdiely a možno to jednoducho dokázať."

Francúzsky útočník Cantona, ktorý do Manchestru zamieril v roku 1992 z Leedsu, bol podľa neho základom pre neskoršie úspechy. "Keď sme ho priviedli, tak sme hneď tu sezónu vyhrali ligu - len vďaka jeho prítomnosti a schopnosti vytvárať a strieľať góly," spomínal Ferguson.

"Giggs a Scholes boli jednoducho fantastickí hráči a ich prednosťou bola dlhovekosť.Je tu niekto iný, kto by dokázal na ich úrovni tak dlho hrať Premier League? Absolútne nikto, "napísal Ferguson.

Jediným stále aktívnym hráčom z jeho hviezd je portugalský útočník Ronaldo, ktorého v roku 2009 len veľmi nerád predal do Realu Madrid. "Cristiano bol samozrejme úplne geniálnym futbalistom," ocenil Ferguson.

"Wayne Rooney, David Beckham, Roy Ke ane, Carlos Tévez, Rio Ferdinand a Peter Schmeichel boli skvelí hráči, ale tí štyria všetky ostatné prevyšujú."

Ferguson vo svojej knihe priznal, že v roku 2010 koketoval s myšlienkou, že z Interu Miláno podpíše nádejného útočníka Maria Balotelliho. "Sondoval som to a pýtal sa na neho v Taliansku u svojich známych. Ale vyšlo z toho, že jeho príchod by bolo príliš veľké riziko.To bol pre mňa dar z nebies. "

Balotteliho kúpil konkurenčný Manchester City a neskôr ľutoval, pretože taliansky útočník nemal pre tím taký prínos, ktorý by zodpovedal vynaloženým peniazom (približne 600 miliónov korún) na prestup. Navyše s ním boli veľké problémy.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.