marți, 11 aprilie 2017

Prípad Monaco: Čierna mračná nad Ligue 1

Pred niekoľkými desiatkami hodín padlo finálne rozhodnutie - AS Monaco FC môže aj naďalej pokračovať vo francúzskej lige, ak zaplatí jej vedeniu jednorazové "odstupné" 50 miliónov eur. To síce vyzerá na prvý pohľad ako rozumné riešenie, v skutočnosti však ide skôr o definitívne potvrdenie prerodu Ligue 1 v súťaž dvoch tímov…
Finančná situácia vo francúzskej najvyššej súťaži je všeobecne napätá, nepriehľadná a len ťažko čitateľná; snáď žiadnym kútom Európy momentálne necloumají také vášne, čo sa platov a peňazí všeobecne týka.Noël Le Graet si za rok a pol svojho pôsobenia na čele FFF (Francúzskej futbalovej federácie) užil mnohé, súčasná situácia sa však začína pomaly vymykať kontrole - z jednej strany je potrebné riešiť vyhrotený spor medzi vymáhaním progresívne milionárskej dane, ktorú zaviedla socialistická vláda prezidenta Francoisa Hollanda, a striktne odmietavým s tanoviskom Asociácie profesionálnych futbalistov (LFP), z druhej potom pozícii Monaka na futbalovej mape Francúzska.
Tamojší AS má totiž formálne sídlo v Monaku, čo je samostatný suverénny štát, a vďaka jeho štedro nastavenej daňovej politike (cudzinci tu neodvádzajú daň z príjmu) tak dochádza k pochopiteľnému rozpore: ak sa budú AS a akýkoľvek iný celok Ligue 1 uchádzať o toho istého hráča, majú vyslanci miniatúrneho kniežatstvo obrovskú ekonomickú výhodu.Tento spor trval takmer rok, avšak výsledok, ku ktorému obe zúčastnené strany dospeli, možno len ťažko pozerať pozitívne. Existujú na to tri hlavné dôvody…ABC Slovenského # 1: Monacké riešenie neprospieva nikomu inému
V decembri uplynuli dva roky od okamihu, keď hlavný podiel v monackom klubu pripadol do rúk potašového magnáta Dmitrija Rybolovlev, majiteľa spoločnosti Uralkali a jedného z najbohatších mužov sveta; za túto krátku do bu sa finančnými aj športovými problémami zmietaný klub premenil v jedného z najsilnejších hráčov na francúzskej ligovej mape.Keď začalo byť vlani v marci jasné, že s mohutnými investíciami v chrbte čaká AS nielen návrat do Ligue 1, ale aj ďalšie strmý vzostup, začala sa radmi LFP šíriť panika, čo vyústilo v návrh ultimáta k formálnemu presťahovaní štruktúr klubu na území francúzskeho štátu.
Monaco na toto riešenie samozrejme pristúpiť odmietlo, takže federácii zostali už iba štyri možné scenáre: buď sa dohodnúť na pravidelné finančnú kompenzáciu, alebo jednorazovom poplatku, alebo nechať všetko byť bez zmeny, alebo Monaco jednoducho vylúčiť.O posledných dvoch možnostiach sa v tejto chvíli vážne ani neuvažovalo (vylúčenie zo štruktúr LFP by sa v prípade nulového vývoja prejednávalo v júni 2015), takže otázka znela jasne - aké bude monackej odstupné?
Vzhľadom k tomu, že sa objavil i správy o sume 200 miliónov eur, je konečná štyrikrát nižšia suma tvrdou ranou pod pás celému zvyšku ligy. 50 miliónov samozrejme nie je málo, ale pri súčasných pomeroch vo svetovom futbale (a možnostiach, ktorými Monaco prostredníctvom svojho mecenáša disponuje) ide vlastne o smiešne peniaze.Pre kniežací klub je to geniálne riešenie podľa hesla "vlk sa nažral a koza zostala celá", ich konkurencii však nezostáva než zaťať zuby a vyrovnať sa s tým, že v Ligue 1 skrátka vládne dvojaký meter. S daňami už sa hýbať podľa všetkého nebude. A to je pre budúcnosť súťaže veľký problém, pretože…ABC Slovenského # 2: Hollandea daň trestá všetky okrem PSG
Ak by sme sa bavili čisto o Monaku, nemajú samotná výška či nastavenie dane s princípom problému nič spoločné - ide o otázku jednotnosti pravidiel, rovnaké štartovej čiary pre všetkých.To je ale samozrejme zjednodušený pohľad na situáciu, pr etože faktom je, že novo zavedené milionárska daň zatriasla futbalovú Francúzskom silou tajfúnu.
Hollandea kabinet chcel pôvodne presadiť nariadenie, podľa ktorého by každý, kto si za rok zarobí viac ako 1 milión eur, odvádzal štátu na daniach 75%; tento návrh však z legálnych dôvodov neprešiel a bol preto prepísaný tak, aby zodpovednosť za platenie dane prešla z jednotlivcov na ich zamestnávateľa. Takto novelizovaný zákon dostal zelenú 29.decembra 2013, a ak v pôvodnej podobe by išlo o obrovskú záťaž pre futbalistov samotné, aktuálne riešenie postihuje predovšetkým kluby - a to pomerne brutálnym spôsobom.
Francúzske kluby nepatrí k najbohatším na svete; v tohtoročnej sezóne disponujú rozpočtom vyšším ako 100 miliónov Eur iba štyria účastníci Ligue 1 (PSG má 400 miliónov, Monaco 130, Marseille 125 a Lyon 121), nad 50 miliónov sa potom dostávajú už len Lille (75) a Bordeaux (58). Dlhodobý trend je navyše klesajúci, s výnimkou veľkej trojky (PSG, Monaco, Marseille).Nová daň tak znamená obrovskú záťaž pre drvivú väčšinu ligy - hranica jedného milióna Eur zodpovedá zhruba 15 tisícom libier za týždeň, čo je suma, s ktorej vyplácaním nemajú problém kluby v druhej anglickej súťaži. Pre tých francúzskej potom platí, že aby hráči na účet pristála táto suma, musí na hrubej mzde vynaložiť štyrikrát toľko.
Nie je zložité spočítať si prípadné dôsledky.Frédéric Thiriez, prezident LFP, patrí medzi najhlasnejšie kritiky nového systému a poznamenáva, že za týchto podmienok je skrátka nemožné, aby provinčné kluby udržali svoje najlepšie hráča; situácia dospela dokonca tak ďaleko, že futbalisti pohrozili štrajkom. "Bolo by mi naozaj ľúto, keby to zašlo až tak ďaleko," vyjadrila sa k tejto možnosti ministerka športu Valérie Forneyron, no dodala: "Avšak v čase, keď sa celá Francúzsk o musí ekonomicky uzdraviť , je potrebné, aby sa futbal prispôsobil. je to biznis ako každý iný.Nemôžeme udeľovať privilégiá. " Denník Le Parisien potom vypočítal, že nová daň by mala ovplyvniť 14 prvoligových celkov, ktoré zamestnávajú dohromady 115" miliónových "hráčov a 8 trénerov.
Akú možnosť teda majú talentovaní odchovanci v situácii, kedy im klub vďaka napätý rozpočtu nemôže sľúbiť peniaze, ktoré napríklad v Anglicku dostávajú aj oveľa slabšie hráči?Dá sa predpokladať, že časť zvolia odchod do zahraničia, tí najlepší potom zakotví buď v PSG, alebo v Monaku - na AS sa táto daň nevzťahuje, a majitelia PSG majú jednoducho toľko peňazí, že im nerobí problémy investovať toľko, aby hráč dostal svoj požadovaný plat (ročná "prevádzka" Zlatana Ibrahimoviča tak Parížania vyjde pred zdanením na takmer 80 miliónov eur). Existuje snáď jasnejšie scenár pre rodiacu sa ligu dvoch Hegem ony…?
Samozrejme za predpokladu, že PSG nenarazí na prekážku mimo hranice Francúzska.A tým už sa dostávame k tretiemu bodu…ABC Slovenského # 3: Niektoré veci treba riešiť zavčasu
Nebudeme sa púšťať do nejakých sociologických úvah a nenecháme sa strhnúť předsudečným myslením, preto nasledujúce tvrdenia berme iba ako jednu možnosť nahliadnutia na celý problém, ale napriek tomu - ako vlastne šajchové, ktorí PSG vládnu, vnímajú nové pravidlá o Financial Fair Play (FFP)?Uvedomujú si, že sa zahrávajú s ohňom, alebo majú skrátka pocit, že je hradba peňazí ochráni aj tu…?
Tu je nutné podotknúť, že v rokovaní s predstaviteľmi Monaka mali francúzski funkcionári zviazané ruky - medzi oboma štáty funguje džentlmenská dohoda, ktorá umožnila AS začleniť sa do futbalovej štruktúry susedného štátu a v priebehu rokov získať štatút tradičného a úspešného klubu. AS samozrejme zamestn ávalo v histórii prevažne francúzskej hráča, ktorých príjmy podliehali zdaneniu podľa francúzskych pravidiel; čo sa poistenie týka, boli platné však pre všetky pravidlá monackého daňového raja.Hollandeho daň však postihuje priamo firmy, a AS Monaco FC je firmou registrovanou na území štátu Monako. Je to otázka precedensu - kniežací klub za pár rokov oslávi sté výročie, avšak výhrady k jeho finančnej štruktúre sa objavujú až teraz. Každému je jasné, že za to môže novo nadobudnutý ruský kapitál, ale argumentácia dlhoročnú tradíciou má v tomto prípade veľkú váhu (ako uznáva aj sám Le Graet).
PSG potom absolútne otvorene podporujú katarskej vládnej štruktúry.Klub z hlavného mesta prešiel v lete 2011 pod správu spoločnosti QIA (Qatar Investment Authority), na čele ktorej vtedy stál sám katarský premiér, šejk Hamad At-Than; o športové záležitosti sa v rámci QIA stará firma QSI (Qatar Sports Inves tment), ktorú založil Tami bin Hamad At-Thane, súčasný katarský emir (tento ešte len tridsaťtriročný muž je mimochodom považovaný za najdôležitejšie postavu arabského športového sveta; bol to on, kto stál za udelením usporiadateľstvo MS 2022 práve tejto blízkovýchodnej krajine). Prezidentom PSG je síce vlastník kanála Al-Jazeera Sports Nasser Al-Khelaifi, ale peniaze, ktorými disponuje, pochádza z fondov QIA, teda de facto priamo od katarskej vlády.Tá má mimochodom štátny rozpočet približne 100 miliárd dolárov ročne, zatiaľ čo celkové imanie QIA je vyčíslené na 170 miliárd.
Z toho vyplýva jasný záver - všetky francúzske kluby čakajú s najvyššou pravdepodobnosťou chudá leta, s výnimkou elitnej dvojice, ktorá momentálne vládne Francúzsku bez francúzskeho kapitálu a neohrozená francúzskymi zákonmi .
Zrátané a podčiarknuté - ak sa nestane niečo neočakávané, môžu sa fanúšikovia Ligue 1 tešiť na hegemonickou vládu klubov, ktoré majú k dispozícii teoreticky toľko peňazí, že je nie sú reálne schopné minúť, nech už by podnikli čokoľvek.To by síce mohlo viesť aspoň k vylepšeniu uvadajícího kreditu francúzskej najvyššej súťaže na európskom poli, ale pochopiteľne iba za predpokladu, že sa PSG a Monaku podarí nejako splniť pravidlá nastavená FFP. Ak nie, môže sa pokojne stať, že katarskí šajchové podniknú kroky na založenie Superligy.
Očakávania najbližších udalostí už dlho nebolo vo Francúzsku napnutejšie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.